29.4.2021 · Lukuaika hieman alle kaksi minuuttia (435 sanaa)

Uudella rakennustyömaiden ohjeistuksella halutaan ehkäistä koronatartuntoja – Poistoalla puhtaat paperit 

Uudella rakennusalan ohjeella pyritään ehkäisemään koronaviruksen leviämistä rakennustyömailla. Poistoa on suorittanut riskien arviointia rakennustyömailla koko pandemian ajan – hyvin tuloksin.  

Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden, Rakennusteollisuuden, Rakennusliiton, Ammattiliitto Pron ja Raklin sekä Aluehallintoviraston ja ympäristöministeriön laatima uusi ohje on tarkoitettu kaikille rakennusalan työpaikoille riskien arvioinnin tekemiseen COVID-19-tartuntoihin liittyvien vaarojen tunnistamiseksi.

Uusi ohjeistus tuli tarpeeseen, sillä rakennustyömailla on alkuvuodesta havaittu koronatartuntaketjuja. Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula muistuttaa Työterveyslaitoksen julkaisussa, että mahdollinen tartuntarypäs kolhii koko työmaan ja koko yrityksen mainetta ja työmaan sulkeminen tulee kaikille osapuolille kalliiksi.

Yhteisillä työpaikoilla pääasiallista määräysvaltaa käyttävän työnantajan tulee välittää muille työnantajille ja näiden työntekijöille sekä itsenäisille työnsuorittajille tiedot työpaikan vaara- ja haittatekijöistä sekä turvallisuusohjeista. 

Riskit tulee kartoittaa työpäivän jokaisesta vaiheesta  

Uusi ohje julkaistiin huhtikuun puolivälissä, mutta Poistoa on ollut askeleen edellä jo pandemian alusta saakka.  

– Olemme suorittaneet julkaistun ohjeen mukaista riskien arviointia rakennustyömailla koko pandemian ajan. Meillä on siis jo olemassa tarvittavat dokumentit, joiden avulla pystymme varmistamaan työntekijöidemme turvallisuuden rakennustyömailla, kertoo Poistoan työsuojeluvaltuutettu Eetu Juurinen

Konkreettisesti riskien arviointi tarkoittaa työpäivän kaikkien vaiheiden tartuntariskin kartoittamista. 

– Käymme läpi kaikki työtehtävät, työmatkat ja tauot. Arvioimme, millainen riski työntekijällä on sairastua ja miten esimerkiksi turvavälit toteutuvat. Arvion perusteella suunnitellaan tarvittavat toimenpiteet ja henkilösuojainten käyttö, Juurinen tiivistää. 

Poistoalla ei yhtään tartuntaa 

Poistoalla ei ole todettu yhtään työpaikalla tapahtunutta tartuntaa, vaikka monet Poistoan työntekijöistä työskentelevät rakennustyömailla. 

– Työskentelemme alalla, jossa hygienian ja työn onnistumisen merkitys on aina ollut suuri koko yhteiskunnan kannalta. Työntekijämme ovat erittäin sitoutuneita työhönsä ja toimivat vastuullisesti myös vapaa-aikanaan. Olen erittäin tyytyväinen, ettei meillä ole ollut yhtään todettua tartuntaa. Nyt pitää vaan jaksaa säilyttää maltti ja sietää vielä hetki, jotta voimme oikeasti huokaista helpotuksesta, pohtii Poistoan perustaja Niina Kesti.

Myös Poistoan asiakkaat ovat huomanneet Poistoan ammattitaidon riskinhallinnassa ja kääntyneet yrityksen puoleen uusien ohjeiden täyttämiseksi.  

– Työturvallisuus on Poistoalle tärkeä asia, ja siksi olemme panostaneet oman yrityksemme osalta tähän pandemian aikaiseen toimintaan. Muutamat asiakkaamme ovat pyytäneet apua asian suhteen ja olleet kiitollisia, että palveluumme sisältyy myös auttaminen ja ohjeistukset muuttuneen hygieniatilanteen osalta, Kesti kertoo.