17.5.2021 · Lukuaika alle kaksi minuuttia (253 sanaa)

Homekoulun irtaimistoa ei välttämättä tarvitse uusia

Koulujen sisäilmaongelmien ratkaisuissa puhututtaa usein hinta. Koko Suomessa toimiva Poistoa Oy on vaativan puhdistamisen ja hyvän sisäilman edelläkävijä, joka mahdollistaa kustannustehokkaan ja ammattitaitoisen homesiivouksen.

Poistoan perustaja, rakennusterveysasiantuntija Niina Kesti tietää kokemuksesta, että koulurakennuksen irtaimiston puhdistuskustannukset yllättävät monet tiedustelijat positiivisesti.

– Puhdistaminen on selvästi edullisempi ratkaisu kuin uuden hankkiminen. Toki se on myös ekologisempi vaihtoehto, Kesti muistuttaa.

Suunnittelu on onnistuneen lopputuloksen perusta

Kestin mukaan homesiivous alkaa aina huolellisella suunnittelulla. 

– Noudatamme Poistoalla Työterveyslaitoksen virallista ohjetta. Sisäilmaongelmat, mikrobilajit sekä kontaminaation tasot vaihtelevat kuitenkin kohteittain, joten työ on aina suunniteltava tapauskohtaisesti.

Puhdistukseen vaikuttavat monet seikat, kuten pintamateriaali ja tuotteen arvo. Jos puhdistaminen ei ole kustannustehokasta, Poistoa esittää asiakkaalle vaihtoehdoksi uuden hankintaa. 

– Käymme asiakkaamme kanssa läpi, mitä kannattaa puhdistaa ja mitä hankkia uutena. Kouluista puhdistetaan usein kalusteita, käsityöluokkien koneita, tietokoneita, soittimia, liikuntavälineitä sekä muita opetusmateriaaleja, Kesti kertoo. 

Homesiivous vaatii asiantuntemusta 

On tärkeää, että puhdistustyön suunnittelevat ja toteuttavat työhön erikoistuneet alan asiantuntijat. 

– Työ tulee suorittaa erillisellä puhdistuslinjastolla – sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa sitä ei tietenkään voi tehdä. Työntekijät on toki myös suojattava oikeaoppisesti. 

Poistoa ei käytä puhdistuksessa kemikaalikäsittelyjä, koska usein oireita saavat opettajat ja oppilaat oireilevat myös erilaisille kemikaaleille.

– Onnistunut lopputulos on usein suuri helpotus koulun väelle. Yhteinen päämäärämme asiakkaidemme kanssa on, etteivät he tarvitse meitä enää koskaan uudelleen, Kesti naurahtaa.