Vastuunkantoa ja varautumista koronasiivousten ja desinfiointien avulla

Poistoa taitaa myös vaativat koronasiivoukset ja desinfioinnit. Meillä on osaamista, laitteita ja suojavarusteita, joita tämän tyyppinen erikoissiivous edellyttää. Siivoaminen parantaa merkittävästi työturvallisuutta pandemian aikana.

Useimmat puhtausalan yritykset pystyvät tekemään normaalisiivouksen kaltaisia pintojen pyyhintöjä myös desinfiointiaineilla, mutta erikoissiivouksiin ja vaikuttaviin desinfiointeihin kykenevät vain ne, joilla on työhön tarvittavia suojavarusteita, laitteita ja osaamista mikrobiologiasta. Muistathan varmistaa, että tiloissasi vaativaa desinfiointia tekevällä yrityksellä on tarvittava osaaminen ja kokemusta asiasta.

Poistoa tarjoaa TTL:n ohjeen mukaisia tehostettuja siivouspalveluita, mutta monissa erityistiloissa tarvitaan myös järeämpiä desinfiointeja, joita voimme tehdä tehokkaasti esimerkiksi ULV-sumutinlaitteilla.

Poistoalla on suojavarusteita, muun muassa moottoroituja hengityssuojaimia runsaasti, sillä käytämme niitä muutoinkin home- ja erikoissiivouksissa. Meillä on käytössämme myös erilaisia sumutinlaitteita. Nämä laitteet soveltuvat erityisen hyvin isojen neliömäärien ja erityistilojen nopeaan desinfiointiin.

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Näkyvän lian lisäksi ammattitaitoinen siivooja poistaa pinnoilta myös näkymättömiä mikrobeja. Siivouksen tulee olla terveyttä edistävää ja ylläpitävää. Olisi todella tärkeää, että epidemioiden aikana siivottaisiin tehokkaammin ja laajemmin, myös ne pinnat, jotka eivät kuulu siivoussopimuksen piiriin yleensä.

Tehostettu siivous kaikenlaisissa tiloissa

Siivoamme tilat aina puhtaista kohteista likaisempiin päin. Puhdistamme kaikki usein kosketeltavat pinnat (esim. ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnat, valokatkaisijat, vesihanat) huolellisesti ja usein. Julkisissa tiloissa, joissa useat ihmiset koskettelevat pintoja, puhdistus tulisi tehdä ainakin päivittäin. Jos mahdollista, niin useamminkin, esimerkiksi 2–4 tunnin välein varsinkin epidemian aikaan. 

WC-tilojen siivouksessa noudatamme hyvää aseptista työohjetta. WC:n siivouksessa on huomioitava muun muassa se, että virukset erittyvät ulosteeseen ja wc-pöntön pesussa roiskuu pieniä pisaroita.

Erityispuhdistus tiloissa, joissa henkilöllä covid-19-tartunta

Käytämme desinfiointiaineita muun muassa kosketuspintojen, saniteettitilojen ja näkyvien erite- ja roisketahrojen puhdistamiseen. Desinfiointiaineiden käyttö edellyttää perehtyneisyyttä erilaisiin kemikaaleihin, tehoaineisiin ja yleiseen kemiaan. Erilaisten kemikaalien käytössä noudatamme aina eri valmisteiden suositeltuja käyttöpitoisuuksia ja vaikutusaikoja.

Huolehdimme työntekijöidemme turvallisuudesta kaikissa oloissa ja noudatamme voimassa olevia ohjeistuksia henkilösuojainten osalta.

Teemme desinfiointisiivouksia esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Yritykset. Varmistamme, että työskentely tiloissa on turvallista.
  • Puhdistaminen erityisen tärkeää, jos yrityksen henkilökunta kulkee paljon kentällä.
  • Tilat, joissa paljon yhteiskäyttöisiä tietokoneita ja päätelaitteita.
  • Puhdistamme myös tilojen ulkopuolella olevat kohteet: ovikellot, ovisummerit sekä vastaanottotilat.
  • Julkishallinto. Yhteiskunnan tukipilarin pitää pystyä toimimaan kaikissa tilanteissa.
  • Viranomais- ja muut ajoneuvot, joiden pitää olla kentällä.
  • Rakennusliikkeet. Rakennusliikkeiden tarkkojen ohjeiden mukainen Covid-19 plus -siivous.
  • Tiloissa on oleskellut henkilö, jolla tartuntaepäily. Nopeat toimet ovat tällöin tarpeen.
  • Kalusteiden muutto. Kalusteet pitää aina puhdistaa muuton yhteydessä.
Siivoaminen parantaa työturvallisuutta

Pandemiatilanteessa työnantajat kantavat vastuuta työntekijöistään tehostamalla siivousta ja huolehtimalla siitä, että tuotanto- ja toimistotilat pidetään mahdollisimman puhtaina.

Monissa yrityksissä on nimetty työturvallisuushenkilö, mutta heillä on harvoin hygieniaosaamista. Siivoaminen on kuitenkin yksi merkittävästi työturvallisuutta parantavista toimista pandemian aikana. Siivousalan työntekijöiden rooli on aivan keskeinen epidemioiden ehkäisyssä, vaikka heidän työnsä usein jääkin muilta piiloon.

Ammattitaitoinen siivooja taitaa oikeat työtavat, joilla näkymättömät mikrobit voidaan poistaa. Aseptisen työskentelyn avulla siivooja pystyy estämään mikrobien kasvun, poistamaan pinnoilta mahdollisia tauteja kantavia bakteereja ja viruksia ja jopa tuhoamaan ne.

Siivoamalla tehostetutusti huolehdimme niistä ihmisistä, jotka tekevät kentällä sitä arvokasta työtä, joka pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Parhaiten autamme heitä huolehtimalla siitä, että heidän toimintaympäristönsä on mahdollisimman hygieeninen.

Haluaisitko listätietoa koronasiivouksesta? Olen mielellään avuksi!

Sa­ri Ward

Alue­pääl­lik­kö
Ylläpitosiivous

045 788 163 22
sa­ri.ward@pois­toa.fi