26.3.2020 · Lukuaika kaksi ja puoli minuuttia (367 sanaa)

Siivottavuus pidettävä mielessä jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa

Arkkitehtien ja sisustussuunnittelijoiden olisi hyvä ottaa tilojen siivottavuus huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Suuremmissa kohteissa, kuten sairaaloissa, siivousalan ammattilainen on usein jo mukana suunnittelutiimissä, mutta pienemmissä hankkeissa tämä toteutuu harvemmin.

Kun tilojen siivottavuuteen kiinnitetään huomiota jo suunnitteluvaiheessa, ylläpitokustannukset pienenevät. Hyvin suunnitelluissa tiloissa siivoaminen on tehokkaampaa ja puhdasta jälkeä syntyy nopeammin. Kun pinnat pystytään siivoamaan kunnolla, myös rakennuksen käyttöikä pitenee.

Siivoojat ovat välillä erikoisten ongelmien edessä: eteen on tullut esimerkiksi kohteita, joita ei ole voinut imuroida kunnolla siksi, että pistorasioita ei ole ollut riittävästi. Erään uudisrakennuksen siivouskeskuksen suunnittelussa puolestaan oli unohdettu, että pesukoneen luukku pitäisi avata ja kone täyttää sekä tyhjentää. Liian lähellä oleva seinä esti normaalit askareet.

Siivooja osallistuu ennakoivaan kiinteistönhuoltoon

Hyvä kiinteistönhuolto voi tuoda omistajalle suoranaisia säästöjä. Kiinteistönhuollossa siivoojan rooli on paljon moniulotteisempi, kuin mitä kuvitellaan. Osaava siivoojaa havainnoi myös kiinteistön toimintakuntoa. 

Siivoojan silmiin osuvat usein ensimmäisinä esimerkiksi pintojen väri- ja hajumuutokset, joilla voi olla merkitystä sisäilman laatuun. Toisin kuin muut, siivoojat yleensä käyvät myös kiinteistön kaikissa tiloissa, joten he näkevät enemmän.

Hyvällä siivouspalvelulla on tavoitteita. Se ei ole pelkkää roskakorien tyhjentämistä, vaan sen avulla luodaan aidosti turvallinen, terveellinen ja viihtyisä ympäristö. Sillä tuetaan kiinteistössä harjoitettavaa toimintaa ja ennakoidaan tulevia huolto- ja korjaustarpeita.

Sisäilmaongelmien takana voivat olla mineraalikuidut

Kiinteistön käyttäjät pyrkivät yhä useammin erottautumaan tilojen avulla kilpailijoistaan ja vaikuttamaan näin myyntiin tai imagoon. On kuitenkin hyvä tiedostaa myös se, että visuaalisesti näyttävä ei ole aina helposti siivottava. 

Siivouspalvelun lähtökohtana on tietysti hyvä hygieniataso, mutta sillä voidaan lisätä myös tilojen edustavuutta. Puhdas ja raikas tila toimii yrityksen käyntikorttina.  

Siivoojan lisäksi jokainen kiinteistössä kävijä voi toki myös arvioida, onko sisäilmassa poikkeavia hajuja ja toimiiko ilmanvaihto. Havainnot kannattaa kertoa. Asiantuntijat voivat sitten ratkoa, onko syytä tehdä jotakin. Olennaista on, että ongelmiin puututaan varhaisessa vaiheessa.

Sisäilmaongelmat eivät ole aina homeongelmia. Kosteus- ja mikrobivaurioiden lisäksi oireiden takana saattavat olla esimerkiksi teolliset mineraalikuidut.

Haluaisitko lisää tietoa? Ota yhteyttä!

Sa­ri Ward

Alue­pääl­lik­kö
Ylläpitosiivous

045 788 163 22
sa­ri.ward@pois­toa.fi