26.3.2020 · Lukuaika hieman yli kaksi minuuttia (307 sanaa)

Valtion virastotalo – Suomen suurin mikrobisiivouskohde

Poistoan yrittäjä Niina Kesti suunnitteli ja toteutti tiiminsä kanssa Suomen toistaiseksi suurimman mikrobisiivouskohteen eli Turun Virastotalon irtaimiston homesiivouksen.

Urakka oli valtaisa, mutta hyvä suunnittelu vauhditti onnistuneeseen lopputulokseen.

– 800 henkilön muutto, johon sisältyi muun muassa 15 000 muuttolaatikollista puhdistettavaa irtaimistoa, ei helposti unohdu, Niina Kesti naurahtaa.

Valtion virastotalo Turussa sijaitsee kauniilla paikalla Aurajoen rannalla, kaupunginteatterin ja Wäinö Aaltosen museon välissä. 2000-luvun alkupuolella työntekijät alkoivat epäillä, että huono sisäilma aiheutti heille terveyshaittoja. Virastotalo oli yli 800 ihmisen työpaikka. 

800

Työntekijää

22500

Neliömetriä

15 000

Muuttolaatikollista puhdistettavaa irtaimistoa

– Rapistunut julkisivu, menneen aikakauden toimistomiljöö ja tilaratkaisut sekä sisäilmaongelmat leimasivat rakennusta. Kun peruskorjaukseen lähdettiin, se päätettiin tehdä niin, että myös talon maine uudistuu. Tavoitteeksi asetettiin terveellinen, turvallinen, uuden ajan työympäristö. Asiakkaat otettiin poikkeuksellisen tiiviisti mukaan tilojen suunnitteluun, kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Tarja Hietamäki.

Aluksi kattava kuntotutkimus

Koko talossa tehtiin kattavat kuntotutkimukset ennen hankesuunnittelua.

– Tämä oli edellytys sisäilmaongelmien onnistuneelle korjaamiselle. Erityisen herkkiä tai aiemmin oireilleita käyttäjiä varten jokaiseen toimistokerrokseen rakennettiin erikoistilat, joissa on vain kovapintaisia, pölyttömiä materiaaleja. Nyttemmin tilat ovat iloksemme osoittautuneet tarpeettomiksi, sillä myös nämä henkilöt pystyvät olemaan kaikissa tiloissa yhdessä muiden kanssa. Irtokalusteiden, tietotekniikan, arkiston, suojeltujen materiaalien ja muun tavaran puhdistaminen oli iso operaatio, joka onnistui hyvin. Asioita hoitivat hyvät ja osaavat yhteistyötahot, Hietamäki sanoo.

” Virastotalo oli upea haaste ja sen homesiivous onnistui hyvin. Irtaimiston puhdistamiseen pitäisi alallamme kiinnittää enemmän huomiota.”

— Niina Kesti
Irtaimiston puhdistus huolellisesti

Niina Kesti oli asiantuntijana ja toteuttajana Virastotalon vaativissa puhdistustöissä.

–  Virastotalo oli upea haaste ja sen homesiivous onnistui hyvin. Irtaimiston puhdistamiseen pitäisi alallamme kiinnittää enemmän huomiota. Nyt monet ajattelevat säästävänsä rahaa irtaimiston vajavaisella puhdistuksella, mutta näin toimien ongelma vain siirretään puhtaisiin tiloihin, Kesti muistuttaa.

Haluaisitko lisätietoja irtaimiston puhdistamisesta? Ota yhteyttä!

Nii­na Kes­ti

Ra­ken­nus­ter­vey­sa­sian­tun­ti­ja (RTA)
Ho­me­sii­vous­ten suun­nit­te­lu

045 322 4995
nii­na.kes­ti@pois­toa.fi