20.10.2021 · Lukuaika noin puolitoista minuuttia (213 sanaa)

Ohje siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen kosteus- ja homevauriokorjausten jälkeen

Ohje siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen kosteus- ja homevauriokorjausten jälkeen on Työterveyslaitoksen yhdessä alan toimijoiden kanssa koostama ohjeistus, jonka mukaan me Poistoalla toimimme.

Työterveyslaitoksen, Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden Liitto ry:n sekä alan asiantuntijoiden yhteistyössä kokoama ohje on kokonaisuudessaan ladattavissa täältä. Kyseisen ohjeen johdannossa sen funktiota kuvataan seuraavasti:

”Korjausten aikana syntyy homeita ja muita epäpuhtauksia sisältävää pölyä, joka laskeutuu irtaimiston ja rakenteiden pinnoille. Vaikka pöly ei aiheuta pintojen tai irtaimis- ton homehtumista, se voi sisältää ärsytystä aiheuttavia epäpuhtauksia, minkä vuoksi pinnat ja irtaimisto on tärkeää puhdistaa erityisen huolellisesti. Ohje on tarkoitettu kohteisiin, joissa on ollut merkittäviä ja laajoja kosteus- ja homevaurioita, ja joissa irtaimisto ja pinnat ovat pölyyntyneet korjausten yhteydessä. Ohjetta voidaan soveltaa myös pienempiä vaurioita käsittävissä kohteissa, erityisesti siivouksen ajoituksen, siivousjärjestyksen ja siivousmenetelmien osalta.”

Ohje koostuu seuraavista osa-alueista:

  • Yleistä tietoa homepölystä ja homeen hajusta
  • Pölyn leviämisen estäminen kosteus- ja homevaurioiden purku- ja korjaustöissä ja siivoustöiden esivalmistelu
  • Siivouksen ajoitus
  • Siivousjärjestys
  • Siivous- ja puhdistustyöntekijän pölyaltistumisen vähentäminen
  • Siivousmenetelmät